עקרונות יסוד ומיצוב אסטרטגי

פרויקט שמשלום פועל מנקודת מבט סורית, המבוססת על אינטרס לאומי, ביטחון, ואחריות ציבורית. אנו מאמינים כי סודיות ומשאים ומתנים בצללים עם ישראל שירתו היסטורית משטרים סמכותניים ואג’נדות זרות — ולא את העם הסורי. מטרתנו היא ליצור מרחב שקוף, אזרחי ואסטרטגי שבו סורים יכולים לחשוב, להתכונן, ולבחון עתידים אזוריים לאחר סיום הסכסוך – ללא פחד או מניפולציה.

איננו מבקשים להכתיב תוצאה מסוימת לעתיד היחסים הסוריים-ישראליים — בין אם נורמליזציה, נתק מתמשך או כל מסגרת אחרת. החלטה זו שייכת לעם הסורי – ויש לקבלה דרך תהליכים דמוקרטיים ושקופים. עבודתנו מבוססת על האמונה שלסורים מגיעה הזכות לחקור כל אפשרות אסטרטגית – כולל כאלו שמאתגרות טאבו או נרטיבים של המדינה בעבר. בעוד שחלק מהציבור עשוי להתנגד למעורבות כזו, אחרים תומכים בה – והקולות שלהם חשובים גם כן. שמשלום נועד לאפשר לאותם קולות להישמע, ולהכין את החברה האזרחית הסורית לעידן שבו קיימים דיון ציבורי אמיתי ואופציות עצמאיות במדיניות חוץ.

מעורבות דיפלומטית אינה תמיכה – היא הכנה. אנו מאמינים בהעצמת סורים להתמודד עם מציאות אזורית מורכבת באמצעות סוכנות, חזון וצדק. המעורבות שלנו ברמה דיפלומטית או חצי-דיפלומטית אינה נועדה להכיר בסטטוס קוו, אלא למנוע אובדן חיים נוסף, ולסייע למעבר של סוריה ממצב הישרדות לבנייה אסטרטגית המבוססת על צדק ודיאלוג כוללני.

הצהרת ייעוד

פרויקט שמשלום הוא מיזם, מכון מחקר וארגון חברה אזרחית בראשות סורית, החוקר את המציאויות המורכבות והעתידים האפשריים של מעורבות סורית–ישראלית. באמצעות מחקר, דיאלוג וחשיבה קהילתית, אנו שואפים לשבור שתיקות כפויות, לפרק נרטיבים שלטוניים, ולהכין את הקרקע לתרחישים שלאחר הסכסוך – בהם הסורים יעצבו בעצמם את עמדותיהם האזוריות, כולל כלפי ישראל. אנו יוצרים מרחב למעורבות ביקורתית, מודעת לסכסוך, המבוססת על כבוד, עצמאות וחשיבה אסטרטגית ארוכת טווח. בנוסף, אנו מטפחים שיתופי פעולה זהירים ורגישים להקשר עם שחקנים מהחברה האזרחית הישראלית, על מנת להתמודד עם אתגרים משותפים ולפתח ניתוחים אזוריים משותפים.

חזון

לטפח עתיד שבו סורים מתמודדים עם המורכבות האזורית באומץ, בבהירות ובאחריות אישית – כולל בנושא היחסים עם ישראל. אנו מדמיינים מרחב שבו שחקני החברה האזרחית משני הצדדים יכולים, למרות האיבה ההיסטורית, לקיים שיח ביקורתי משותף, להתמודד עם סוגיות משותפות, לייצר ידע ולבנות יסודות לדו-קיום עתידי המבוסס על אחריות, הכרה הדדית וכבוד אנושי.

מטרות

  • מחקר אסטרטגי – פעולה כמכון מחקר עצמאי המפיק ניתוחים משותפים סוריים–ישראליים.
  • נרטיב וזיכרון – בחינה ביקורתית של ההיסטוריה תוך יצירת מרחב לתרומות שיתופיות.
  • הנחיית דיאלוג – פלטפורמה למעורבות אזרחית רגישה לסכסוך.
  • מעורבות אזרחית משותפת – פרויקטים משותפים בתחומי עקירה, צדק, וסוגיות סביבתיות.
  • בניית יכולות וחשיבה עתידית – העצמת סורים להוביל חשיבה אזורית ממוקדת עתיד.
  • דיפלומטיה ברמה שנייה (Track II) – דיפלומטיה בין-אישית, כולל דיאלוגים בהובלת אקדמאים, בכירים לשעבר ומובילי קהילות – החוקרים את עתיד היחסים הסוריים–ישראליים לאחר הסכסוך.
  • מעורבות דתית – שילוב אנשי דת ומוסדות דתיים בהתמודדות עם נרטיבים היסטוריים מורכבים ובתרומה לבניית אמון חוצה גבולות.

צור קשר