חוטי ההסלמה בדרום… והשלכות ההצטלבות עם חמאס


אי אפשר לקרוא את ההסלמה המתמשכת ברצועת עזה מבלי להתייחס להסלמה האחרונה בדרום סוריה, שבה האירועים משקפים את המורכבות הגיאוגרפית והפוליטית של האזור. בימים האחרונים, רמת הגולן הותקפה מירי שמקורו מהשטח הסורי, וארגון בשם “בריגדות השהיד אחמד אל-דֵיף” קיבל אחריות – שם שמזכיר באופן ישיר את תנועת חמאס.

התפתחויות אלה מציבות שוב את סוריה בלב המשוואה האזורית – ואולי אף בלב עסקה רחבה יותר, אשר מחברת מחדש את עזה לדמשק פוליטית.


חמאס בדרום סוריה:

שם הקבוצה המעורבת – המקושר למוחמד דף, מפקד גדודי אל-קסאם של חמאס – מסמל ניסיון להדגים את השפעתו המורחבת של חמאס בדרום סוריה. השפעה זו אושרה על ידי התקיפות האוויריות הישראליות היום על בית ג’ין, מדרום לדמשק, שלטענת הצבא הישראלי כוונו נגד מנהיג חמאס. עובדה זו מעלה שאלות לגבי היקף התיאום בין הפלגים הפלסטיניים בתוך סוריה ומחוצה לה.

סוריה בין חיזור אמריקאי ללחץ ישראלי:

מצבה של סוריה מורכב יותר ויותר – היא שואפת לבסס מעמדה בזירה האזורית והבינלאומית, ומנסה לתמרן בין ההזדמנויות לדיאלוג דיפלומטי עם ארה”ב (כפי שבא לידי ביטוי בדברי שליח ארה”ב לסוריה תומאס בראק, בהסרת סוריה מרשימת המדינות ה”מרושעות” ובשיח על שותפות אמיתית) לבין האיומים מישראל שמטילה עליה אחריות לאירועים בדרום.

שר הביטחון יאיר כץ הטיל אחריות על נשיא סוריה אחמד א-שרע על הירי לעבר הגולן, והזהיר: “חזרה על דפוס זה לא תיענה בשתיקה”.

השאלה היא: האם היציבות בדרום סוריה הפכה לשזורה בגורל עזה? לפי ההתפתחויות – הקשר הזה כבר אינו בגדר השערה. במיוחד לאור דיווחים על הצעות אמריקאיות (בתמיכת טראמפ) לפתרונות הומניטריים לעזה, כולל שיקום וייתכן שגם יישוב מחודש של חלק מהפלסטינים במדינות שכנות – ביניהן סוריה.

דמשק ועתיד הסוגיה הפלסטינית:

אם סוריה אכן בוחנת ברצינות את ההצעה – היא עלולה למצוא את עצמה במקום שלא הייתה בו במשך עשורים: עיצוב עתיד הסוגיה הפלסטינית, לא בסיסמאות ואג’נדות כלליות – אלא בהחלטות מעשיות שיש להן השפעות גיאופוליטיות משמעותיות.

דמשק על חבל דק:

אין ספק שההתפתחויות המחזירות את סוריה למרכז הבמה הבינלאומית משקפות שינוי יסודי בגישה הבינלאומית כלפי מדינה זו – שבעבר נחשבה רק לשדה קרב כאוטי. דמשק צועדת כעת על חבל דק: מצד אחד היא יכולה להשקיע בתפקידה המדיני החדש ולשקם את שליטתה הפנימית – אך מצד שני עליה להיזהר שלא להיגרר למלחמות באמצעות שליחים, שעלולות למוטט את המהלך כולו.

בהקשר הזה, הפלגים הפלסטיניים נראים עד כה כחלק מאיזון עדין זה. האם סוריה תאפשר להם תמרון? או שתסגור את הדלת בשם “הביטחון ההדדי”, כפי שרמז א-שרע לאחרונה?

ההסלמה בדרום סוריה אינה רק אירוע ביטחוני – אלא אינדיקציה לשינויים עמוקים במשוואה האזורית, שבה קלפי עזה והגולן משתלבים. ייתכן שאנחנו עדים למבחן האמיתי הראשון של דמשק: האם תוכל להוביל תפקיד חדש מבלי ליפול למלכודות של אינטרסים אזוריים?

התשובה לשאלות אלו תקבע לא רק את גורל דרום סוריה – אלא אולי גם את עתיד עזה… ואולי אף את דמותו של מזרח תיכון חדש.